Woonruimte voor iedereen

Studentenhuisvesting en starters

Studentenhuisvesting en starters

In 2024 zijn in de regio Arnhem-Nijmegen de regionale afspraken voor de huisvesting van aandachtsgroepen en ouderen vastgesteld. Deze afspraken zijn de basis voor lokale prestatieafspraken voor wonen en zorg. Zo ook in Arnhem waar we de regionale afspraken hebben vertaald in meerjarige lokale afspraken voor de periode 2025-2029. Hierin is afgesproken om samen te werken aan vitale wijken, aan een evenwichtige woonruimteverdeling, aan het vergroten van het aanbod en het realiseren van meer geschikte woningen voor ouderen, waaronder geclusterde en zorggeschikte woningen.

Om vitale wijken te realiseren waar mensen omkijken naar elkaar gaan we de komende jaren inzetten op een betere samenwerking tussen welzijn en zorg en op gebiedsgerichte samenwerking. We stimuleren pilots zoals bijvoorbeeld collectieve woonvormen en Collectief Particulier Opdrachtgeverschap die een bijdrage aan dit vraagstuk leveren. Ook concepten voor flexwonen kunnen hierin bijdragen. Zo wordt in 2025 een flex-wooncomplex met 150 woningen in Presikhaaf opgeleverd. Hier komen 50 statushouders te wonen en daarnaast bewoners met een wat hoger inkomen en bewoners uit Presikhaaf die een bijdrage willen leveren aan de community (cementbewoners). De gemeente financiert hier vier jaar lang een community builder om te zorgen dat er een levendige gemeenschap ontstaat.

Op het gebied van woonruimteverdeling hebben we met de corporaties afgesproken om in 2025 op een nieuwe manier te gaan werken binnen de stedelijke verdeeltafel. Hierbij worden de banden met de (grotere) zorgaanbieders aangehaald en krijgen zij een quotum woningen waarbinnen zij kandidaten mogen voordragen. Uiteindelijk werken we in de regio onder de regie van de GMR toe naar een (sub) regionale verdeeltafel zodat we de regionale opgave van aandachtsgroepen op basis van het aantal inwoners evenwichtig over de regio kunnen verdelen.
Concreet streven we naar passende en tijdige uitstroommogelijkheden naar zelfstandige woonruimte vanuit onder andere de Jeugdzorg, Maatschappelijke Opvang, Beschermd wonen, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de Wet Langdurige Zorg. De verwachting is dat als de Wet versterking Regie op de Volkshuisvesting in 2025 in werking zal treden het aantal urgente aandachtsgroepen in omvang groter zal worden. Zo krijgen ook uittredende sekswerkers en ex-gedetineerden onder voorwaarden een urgente positie. Dit betekent dat op de krappe woningmarkt de druk om snel extra betaalbare woningen te creëren voor de urgente groepen nog groter wordt. In 2025 gaan we dan ook door met de pilots woningdelen en woningvermeerderen (o.a. door woningsplitsing) en breiden we het aantal woningen voor housing first uit van 10 naar minimaal 15 woningen.
Voor ouderen hebben we de opgave aan levensloopgeschikte, geclusterde woningen met ontmoeten en zorggeschikte woningen tot en met 2030 in beeld. Met de corporaties hebben we afgesproken om het sociale deel van deze woningen te realiseren. Hierbij volgen de corporaties hoe groot de belangstelling daadwerkelijk is om te verhuizen naar een geclusterde woonvorm. Op basis van de monitorgegevens stelt de gemeente jaarlijks de woonopgave voor ouderen in Arnhem opnieuw vast. Om vitale woonvormen te realiseren waar ouderen prettig wonen met voldoende zorg wordt de samenwerking rondom wooncomplexen van welzijnsorganisaties en zorgaanbieders met de corporaties de komende jaren steeds belangrijker. De gemeente heeft hierbij een regisserende rol om partijen bij elkaar te brengen.  

Deze pagina is gebouwd op 10/22/2024 14:08:04 met de export van 10/08/2024 14:50:32