Inclusief Arnhem

Positie inwoners met een beperking versterken

Positie inwoners met een beperking versterken

Om ervoor te zorgen dat de Arnhemse samenleving beter is ingericht zodat mensen met een beperking volwaardig kunnen deelnemen, voeren we het uitvoeringsplan VN-verdrag Handicap 2022-2024 uit. In het plan beschrijven we de acties die bijdragen aan een toegankelijke en inclusieve inrichting van de Arnhemse samenleving. Het plan bestrijkt verschillende terreinen, zoals onderwijs, vastgoed, verkiezingen, werk en openbare ruimte. Zo willen we de komende jaren ervoor zorgen dat elke wijk een toegankelijke en inclusieve speeltuin heeft, dat de hoofdlooproutes toegankelijk zijn en dat we werken aan het toegankelijk maken van de 60 gemeentelijke gebouwen. We stellen het toegankelijkheidsfonds ook open voor maatschappelijke organisaties waaronder gebedshuizen. Hiervoor voegen we voor 2025 € 50.000,- toe aan het toegankelijkheidsfonds. We voeren de acties uit in samenwerking met het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (Apcg) en Bijzonder in Arnhem. Naast het uitvoeringsplan, spelen we ook in op nieuwe ontwikkelingen en signalen van ervaringsdeskundigen. Het uitvoeringsplan is mede gebaseerd op de Arnhemse inclusie-agenda VN-verdrag Handicap 2021-2024, waarin we het verhaal van de stad vertellen op verschillende terreinen.
Begin 2025 evalueren we de acties en resultaten van het uitvoeringsplan en bepalen we het vervolg van de lokale invulling van het VN-verdrag Handicap in Arnhem.

Beoogde resultaten:

  • We staan jaarlijks stil bij en besteden aandacht aan de Week van de Toegankelijkheid (oktober) en Internationale dag voor mensen met een beperking (3 december).
  • Meer gemeentelijke bijeenkomsten worden toegankelijker georganiseerd. Op een zo toegankelijke mogelijke locatie, met vooraf duidelijke informatie over de toegankelijkheid van de bijeenkomst en de mogelijkheid om ondersteuning te gebruiken tijdens de bijeenkomst.
  • Schoolgebouwen worden, na de vaststelling van het Integraal Huisvestingsplan (IHP), gebouwd volgens de Arnhemse Standaard Toegankelijkheid (AST). En na het onderzoek over inclusief onderwijs in relatie tot schoolgebouwen weten we wat nodig is om een inclusief schoolgebouw te bouwen.
  • In 2026 zijn meer activiteiten die georganiseerd worden voor kinderen toegankelijk voor kinderen met een beperking.
  • In 2026 zijn meer eigenaren van winkels en horeca zich bewust van het belang van toegankelijkheid.
  • Voor de beoogde resultaten op toegankelijke speeltuinen en toegankelijke hoofdlooproutes, zie pagina XX bij het onderdeel Openbare Ruimte
Deze pagina is gebouwd op 11/19/2024 08:50:53 met de export van 11/19/2024 08:33:13