Inclusief Arnhem

Inclusieve gemeentelijke communicatie

Inclusieve gemeentelijke communicatie

Als gemeente willen we toegankelijk, begrijpelijk en inclusief communiceren. Met de stad en binnen de eigen organisatie. Omdat deze ambitie continue aandacht vereist, werken we aan het verankeren van onze activiteiten in de organisatie. De afdeling Communicatie blijft nauw betrokken als adviseur en ondersteunt collega’s waar nodig.

Schrijven in begrijpelijke taal
Met het Project Direct Duidelijk stimuleren we dat gemeentelijke medewerkers duidelijke taal gebruiken in hun schriftelijke communicatie. Dat doen we door medewerkers te trainen in het schrijven op taalniveau B1 en door teksten voor te leggen aan een Lezerspanel van Arnhemmers. Verder werken we aan een terugstuurservice van onduidelijke brieven.

Inclusieve communicatie in woord en beeld
We willen dat alle Arnhemmers en collega’s zich herkennen in onze communicatie en zich erdoor erkend voelen. Onze inspanningen betreffen dus zowel onze externe als interne communicatie. Hierbij krijgen drie doelgroepen onze specifieke aandacht: mensen met een migratieachtergrond, een LHBTIQ+ identiteit of een beperking. We investeren in bewustwording en reiken daarbij concrete tips aan om inclusief te communiceren. Hetzelfde doen we met externe partners als vormgevers en fotografen. We onderzoeken hoe we ook andere partners, verbonden partijen en subsidierelaties bewuster kunnen maken van onze doelstellingen. We analyseren periodiek gemeentelijke publicaties om te leren. We werken aan een genderneutrale aanhef in onze communicatie. We nemen in onze uitnodigingen informatie op over de toegankelijkheid van de betreffende bijeenkomst. Ook bieden we onze informatie voortaan in meerdere talen aan als dat helpt om inwoners beter te bereiken. We besteden op onze communicatiekanalen aandacht aan de achtergrond en betekenis van feestdagen van alle wereldreligies. We letten steeds meer op representatie in de beelden (foto’s, animaties, infographics) die we gebruiken. Ten slotte zoeken we op het thema inclusieve communicatie aansluiting bij de organisaties die deel uitmaken van het Arnhemse netwerk ‘Diversiteitsreis’ om kennis en ervaringen uit te wisselen.

De beoogde resultaten voor bovenstaande punten zijn:

Schrijven in begrijpelijke taal

  • Medewerkers zijn zich meer bewust van het belang van schrijven in begrijpelijke taal.
  • Meer medewerkers zijn getraind in schrijven op B1-niveau.
  • Meer gemeentelijke brieven zijn geschreven in begrijpelijke taal.
  • Onduidelijke brieven worden herschreven en de betrokken collega’s getraind.
  • Duidelijk schrijven is een ambitie van de gehele organisatie.

Inclusieve communicatie in woord en beeld

  • Medewerkers zijn zich meer bewust van het belang van inclusief communiceren.
  • Medewerkers weten hoe zij bij kunnen dragen aan inclusieve communicatie.
  • De gemeentelijke communicatie is steeds inclusiever in woord en beeld.
  • Partners, verbonden partijen en subsidierelaties zijn zich bewust van onze doelen op het gebied van inclusieve communicatie.
Deze pagina is gebouwd op 10/22/2024 14:08:04 met de export van 10/08/2024 14:50:32