Hoofdlijnen

Hoofdlijnen van beleid

In Arnhem willen we koploper zijn in de energietransitie, zowel vanuit duurzaamheids- als vanuit sociaal perspectief. In 2030 streven we naar een 50% circulaire economie, in 2050 willen we volledig circulair zijn. We streven naar een fikse CO2-reductie door energiebesparing in de gebouwde omgeving en bij bedrijven. We zetten in op het opwekken van duurzame elektriciteit (met zonnepanelen en windmolens) en duurzame warmte als alternatief voor aardgas. Hierbij zorgen we dat de energietransitie rechtvaardig is en dat iedereen mee kan doen.
De Arnhemse Isolatie aanpak voeren we uit. Met bedrijven op werklocaties sluiten we Green Deals omdat ook daar flinke slagen nodig zijn. In onze omgang met grondstoffen en afval staat een circulaire economische benadering centraal. Hierbij streven we naar duurzaamheid en brede welvaart.

Zo min mogelijk afval 
Een milieu- en gebruiksvriendelijke afvalinzameling is een essentieel onderdeel van een duurzame woon- en leefomgeving. Onze ambitie blijft om afval zoveel mogelijk te hergebruiken en daarmee de hoeveelheid restafval verder te verkleinen. In 2024 heeft het eerste Arnhemse burgerberaad over afval plaatsgevonden. Dit heeft in totaal 29 adviezen opgeleverd over de manier waarop we de hoeveelheid afval van inwoners, bedrijven en instellingen kunnen verminderen. Deze adviezen zullen worden verwerkt in een pakket aan maatregelen dat wordt voorgelegd aan de raad. 
   
Een groeiende stad 
De verstedelijkingsopgave is voor de gemeente een grote financiële opgave. Ruim de helft van de in totaal 14.000 woningen die we tot 2040 in Arnhem gaan bouwen, is voorzien in de Spoorzone Arnhem-Oost. Met het Rijk zijn afspraken gemaakt over cofinanciering van gebiedsontwikkelingen in de Spoorzone Arnhem Oost. In deze begroting is de gebiedsexploitatie Spoorzone Arnhem-Oost verwerkt in lijn met de eerder door de raad vastgestelde gebiedsvisies behorende bij Spoorzone Arnhem-Oost.  
 
Goede volkshuisvesting  
Om de wooncrisis te bestrijden sturen we op goede volkshuisvesting. We pakken regie en zetten ons beleid en instrumentarium maximaal en onorthodox in om wonen betaalbaar te krijgen en veel meer woningen toe te voegen voor alle doelgroepen. Zo moet er over een aantal jaar, voor veel meer Arnhemmers dan nu, een goede, betaalbare en duurzame woning beschikbaar zijn. Daarbij geven we prioriteit aan acties en initiatieven die ons helpen met de sociale opgaven in onze wijken. Deze stevige ambities zijn uitgewerkt in de inmiddels vastgestelde nieuwe Woonvisie.  
 
Extra woonplekken voor dak- en thuislozen 
In Arnhem willen we dat niemand op straat hoeft te slapen of in een onveilige thuissituatie hoeft te leven. Onze focus ligt bij het zoveel mogelijk voorkomen dat opvang nodig is en bij het bieden van een perspectief. Als opvang toch nodig is, wordt die snel en persoonsgericht geboden. Deze opvang is gericht op duurzame uitstroom. Hierbij is nazorg belangrijk om terugval te voorkomen. De komende jaren zetten we in op de transitie van maatschappelijke opvang naar wonen. Voor dak- en thuislozen gaan we extra woonplekken realiseren. Daarnaast geven we als (een van de) eerste gemeenten invulling aan de opvang van dakloze kwetsbare EU-burgers.

 
Duurzame economie 
Onze ambitie is om de komende jaren de economie van Arnhem en de regio verder te verduurzamen, de creativiteit en innovatie te vergroten en de brede welvaart van Arnhem te versterken. Hierbij moet de groei van de werkgelegenheid in balans zijn met de ontwikkeling van de stad. We werken aan het stimuleren, toepassen en zichtbaar maken van innovaties met betrekking tot energie. Dit doen we onder meer met behulp van onze voucherregeling energie.  
Onze werklocaties zijn belangrijke pijlers onder de duurzame economische ontwikkeling van Arnhem en de regio. Ze bieden ruimte aan verschillende vormen van bedrijvigheid en werkgelegenheid op alle niveaus voor Arnhemmers. Daarom bieden we ook in 2025 ruimte voor ondernemen. Bovendien werken we samen met partners in de stad aan de kwaliteit van onze werklocaties. Daarbij richten we ons onder meer op duurzaamheid, veiligheid en bereikbaarheid.  
Om de mismatch op de arbeidsmarkt tussen vraag en aanbod te verkleinen, faciliteren en stimuleren we samen met onze partners een leven lang ontwikkelen. Ook zetten we in op het aantrekken en behouden van talent en activeren we onbenut arbeidspotentieel.  
 

Transformatie binnenstad 

We werken aan een transformatie van onze binnenstad, waarbij we inzetten op onder meer een compacter winkelhart, meer groen en meer ruimte voor ontmoeten en spelen. Dit vraagt de komende jaren om keuzes, afwegingen en prioritering. Begin 2025 willen we hiervoor een ontwikkelperspectief Arnhem Centrum opleveren. Daarnaast werken we gericht verder aan gebiedsontwikkelingen en projecten in de binnenstad zoals het Johnny van Doornplein en het Gele Rijdersplein. Dit doen we uiteraard in samenspraak met het Platform Binnenstad Arnhem. Ook willen we nauwer samenwerken met de diverse stichtingen van de ingestelde Bedrijveninvesteringszones (BIZ). 

Deze pagina is gebouwd op 10/22/2024 14:08:04 met de export van 10/08/2024 14:50:32