Hoofdlijnen

Hoofdlijnen van beleid

Alle Arnhemmers moeten op hun eigen manier kunnen meedoen in de samenleving. Daarvoor is financiële rust, stabiliteit, een dag-invulling en perspectief op een goede toekomst nodig. Juist in deze tijd is het belangrijk dat we onze inwoners de zekerheid bieden dat zij - zelfstandig of met de juiste begeleiding - in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Waar nodig helpen we mensen aan het werk, bijvoorbeeld met de proef Bijverdienbeloning, die in 2024 is uitgebreid met jongeren t/m 27 jaar. Hiermee willen wij de bestaanszekerheid van inwoners vergroten en stimuleren dat zij gaan werken en uitstromen uit de uitkering. Ook ondersteunen we onze inwoners door bemiddeling naar betaald werk en inzet van arbeidsontwikkeling. Scalabor, ons sociaal ontwikkelbedrijf, speelt hierbij een belangrijke rol.

Voorkomen van en hulp bij schulden
Bestaansonzekerheid bestrijden en het bieden van perspectief van een toekomst zonder problematische schulden, vinden we essentieel. Daarom gaan we in 2025 de vroegsignalering, aanmelding, intake, stabilisatie, schuldregeling en budgetbeheer/coaching in eigen beheer uitvoeren. Zo kunnen we beter inspelen op de vraag en ondersteuningsbehoefte van inwoners. In onze hulpverlening blijven we extra aandacht geven aan doelgroepen zoals jongeren, ondernemers en gedupeerden van het Kinderopvangtoeslagenschandaal. Dat doen we vanuit een basis van vertrouwen. We zetten investeringen door in de Gelrepas, bijzondere bijstand en vroegsignalering van schulden. Samen met het Nationaal Programma Arnhem-Oost voeren we in Immerloo een experiment uit waarbij we 40-60 gezinnen op een innovatieve manier helpen met hun schulden en hen begeleiden bij multiproblematiek. Verder vereenvoudigen we onze gemeentelijke inkomensregelingen voor zowel onze inwoners als de uitvoering, zodat mensen de hulp krijgen die ze nodig hebben met zo min mogelijk drempels en rompslomp.

Transformatie van zorg en welzijn
Onze stad groeit en onze inwoners worden steeds ouder. Onze verwachting is dat Arnhemmers de komende jaren steeds vaker hulp of ondersteuning nodig zullen hebben. Wij willen wij dat onze inwoners die dit het meest nodig hebben, toegang blijven houden tot goede, betaalbare en laagdrempelige voorzieningen. Daarbij zien we wel enkele uitdagingen. Zo leidt de vergrijzing tot een toenemende en complexere zorgvraag, terwijl door aanhoudende personeelstekorten het aanbod van zorg begrensd is. Ook stijgen de kosten van zorg, bijvoorbeeld door CAO-aanpassingen, die niet volledig gecompenseerd worden door het Rijk. 

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, gaan we door met de transformatie van zorg en welzijn. Arnhemmers die hulp, ondersteuning of zorg nodig hebben om mee te kunnen doen in de samenleving krijgen die thuis of kunnen daarvoor laagdrempelig in de wijk of buurt terecht. We zetten daarbij vol in op preventie en organiseren de zorg om Arnhemmers heen. Waar dat ontbreekt investeren we in het versterken van deze wijknetwerken - formeel en informeel - zo dicht mogelijk bij huis. Op die manier proberen we complexere problemen en  zwaardere zorg te voorkomen.

We versterken de preventieve functie van het welzijnsbeleid. In geval er een zorgvraag is, organiseren we meer samenhang in de toeleiding; verbinden we welzijn en zorgaanbieders en zorgen we ervoor dat aanbieders lichte ondersteuning dichtbij kunnen bieden. Ook organiseren we meer samenhang in de zware zorg.

Om te borgen dat iedereen gelijkwaardige kansen heeft om zich te ontwikkelen en mee te doen, is een stevige sociale basis nodig die de leefbaarheid in de Arnhemse wijken vergroot. We werken aan een aangescherpt welzijnsbeleid, waarbij de focus ligt op preventie. We combineren activiteiten waarin welzijn en zorg elkaar raken.  Ook gaan aan de slag met de uitvoering van het ouderenbeleid dat eind 2024 aan de raad zal worden voorgelegd. Zo werken we samen verder aan een zorgzame stad waar inwoners omzien naar elkaar.
 
Zorg en ondersteuning voor de meest kwetsbare Arnhemmers
Op diverse fronten binnen de zorg en ondersteuning zijn de gevolgen van de vergrijzing en personeelstekorten zichtbaar. Binnen de huishoudelijke ondersteuning bijvoorbeeld, waar we gerichter gaan toewijzen om te zorgen dat die beschikbaar blijft voor onze inwoners. Waar nodig en mogelijk zetten we binnen de zorg en ondersteuning vaker groepsgewijze ondersteuning en begeleiding in. Ook dit draagt bij aan het verminderen van de personeelstekorten, omdat één begeleider zo meer inwoners tegelijkertijd kan begeleiden. Om deze beweging op gang te krijgen, zullen wij aanbieders hiertoe stimuleren en bovendien in de regionale inkoop financiële prikkels inrichten. Via pilots met zorgaanbieders en in samenwerking met de regionale inkooporganisatie bereiden we dit voor.

Kansen voor alle Arnhemse kinderen en jongeren
We willen dat alle kinderen en jongeren de kans krijgen om het beste uit zichzelf te halen. Dat er voor iedereen kind perspectief is op een gelukkige toekomst. Onderwijs speelt hierin een cruciale rol. Onze ambitie is dat alle kinderen in Arnhem het onderwijs kunnen volgen dat past bij hun mogelijkheden en talenten. Dat passend onderwijs beschikbaar is voor elk kind en elke behoefte. Dit begint al bij de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk. Kinderen met een kansrijke start hebben daar hun leven lang profijt van. We verrijken het reguliere onderwijs door aanbod voor kinderen en hun ouders op het gebied van sport, cultuur, ontmoeten, stages, werk, ondersteuning en zorg. We voorkomen dat kinderen uitvallen op school of zijn er, als dat niet lukt, zo vroeg mogelijk bij. Waarbij we willen dat alle jongeren een startkwalificatie behalen, zodat zij een vliegende start kunnen maken op de arbeidsmarkt. Verder zetten we basisvaardigheden centraal en maken we een integraal plan voor taalvaardigheid van -10 maanden tot 100 jaar.
Onze onderwijshuisvesting is ondersteunend aan het bieden van kansen aan kinderen en jongeren. We bouwen op basis van het Integraal Huisvestingsplan aan schoolgebouwen en schoolpleinen waarmee leraren en ander onderwijspersoneel de ruimte en mogelijkheden hebben om te werken aan de ontwikkeling van hun leerlingen.

Arnhemmers gezond en fit
Een goede gezondheid vormt de basis voor een gelukkig leven en is daarmee ook de basis voor deelname van inwoners aan onze samenleving. Alle Arnhemmers moeten gelijke kansen krijgen om hun gezondheidspotentieel optimaal te benutten. Een gezonde leefstijl en een goed ingerichte woonomgeving, met oog voor gezondheid en bewegen, zijn daarvoor belangrijke voorwaarden. Daarom leggen we beweegvoorzieningen aan zoals pumptracks, skatebanen, calisthenics- en freerunobjecten. Tot 2026 willen we per jaar minimaal 1 beweegvoorziening toevoegen, waarbij we vooral inzetten op de Arnhem Oost wijken.

We werken samen met verenigingen en scholen om open sportparken en open schoolpleinen te realiseren, zodat deze aansluiten op de openbare ruimte. We blijven gezond eten en drinken stimuleren door programma's als GO! (Gezond Onderweg), JOGG (gezonde jeugd, gezonde toekomst) en leefstijlcoaching via het sportbedrijf voort te zetten. Ook zetten we verder in op professionalisering van sportaanbieders en verduurzamen we kunstgrasvelden. Naar verwachting kunnen we in 2025 twee à drie velden vervangen, van SBR gerecyclede autobanden naar organische infill.

Veiligheid
In 2025 zullen veiligheid, overlast en criminaliteit wederom onze volle inzet vragen. Zorgelijke ontwikkelingen als de bezuinigingen op de zorg of verontrustende geopolitieke ontwikkelingen zorgen voor extra druk op de stad en haar inwoners. We hebben dankzij investeringen in de afgelopen jaren het netwerk en de capaciteit om dit op te vangen. In 2025 zullen we criminelen, criminele ronselaars van Arnhemse jeugd en overlastgevers op straat en in de wijken blijven aanpakken en intensiveren we de aanpak van digitale criminaliteit, giftige polarisatie en radicalisering. Landelijk spreken we aan op de ongewenste effecten van beleidskeuzes, die je niet los kunt zien van de veiligheidsopgave. Veiligheid is van ons allemaal.

Nationaal programma Arnhem-Oost
In de vijf wijken in Arnhem-Oost (Klarendal, Geitenkamp, Presikhaaf-West, Malburgen en het Arnhemse Broek)
liggen grote opgaven. Met het Nationaal Programma Arnhem-Oost willen we de achterstanden op het gebied van
onderwijs, werk & inkomen, wonen, gezondheid, leefbaarheid en veiligheid in deze vijf wijken aanpakken. We
willen de huidige en nieuwe generaties een eerlijke en gelijke keuze én kans bieden om hun talenten te
ontwikkelen. Het programma is een integrale, lerende aanpak, met een scope van 18 jaar dat wordt uitgevoerd
door de Alliantie Arnhem-Oost, waar ook maatschappelijke partners deel van uitmaken. Als een van de alliantiepartners werken we aan de realisatie van het Uitvoeringsplan 2024-2026.

Deze pagina is gebouwd op 10/22/2024 14:08:04 met de export van 10/08/2024 14:50:32