Een prachtige, groene openbare ruimte vormt de sleutel tot een bruisende en gezonde stad waarin het heerlijk wonen, werken en ontspannen is. Arnhem is gezegend met fraaie openbare ruimtes waaronder de vele schitterende stadsparken. Toch kunnen we niet stilzitten. Klimaatverandering, afname van biodiversiteit en de enorme druk op groene gebieden vragen om actie. Daarom blijven we de komende jaren fors investeren in onze groene leefomgeving. We combineren de vergroeningsopgave met klimaatadaptatie. Zo maken we in nauwe samenwerking met onze inwoners en partners, Arnhem met behulp van klimaatadaptatie bestand tegen de grillen van het veranderende klimaat. We passen de stad slim aan en ontwerpen nieuwe stedelijke gebieden die weerbaar zijn tegen overstromingen, hevige regenval, hitte en droogte.
Al deze maatregelen zijn vastgelegd in onze klimaatadaptatiestrategie. Aan de hand van deze strategie zorgen we voor wateropvang in de bodem, een betere afvoer bij zware buien en verminderen we hitteproblemen. Radicaal vergroenen is daarbij een belangrijk middel. Zo planten we meer bomen en geven we onze aanwezige bomen de kans om majestueus uit te groeien. We gaan aan de slag om onze prachtige groene gebieden nóg beter te verbinden, de bodem te optimaliseren en de biodiversiteit te vergroten. We stimuleren onze bewoners om klimaatadaptieve maatregelen te nemen en zetten verharding om naar groen. Ook werken we aan de realisatie van een koel netwerk, zodat (kwetsbare) Arnhemmers tijdens hittegolven gebruik kunnen blijven maken van de openbare ruimte. Door onze waardevolle bossen en parken op orde te houden en in te zetten op het vergroten en versterken van de verbinding van en tussen deze gebieden, ontstaat er een groter groen netwerk voor dier, plant en mens. Ook werken we natuur-inclusieve landbouw in onze parken en ommelanden.
Dierenwelzijn is essentieel
Dieren hebben een intrinsieke waarde en hun welzijn is voor ons essentieel. Daarom bieden we in Arnhem ruimte aan dieren in de stad en in de natuur. Zo zorgen we voor meer en/of betere uitlaatplekken voor honden en bieden we ondersteuning aan huisdiereigenaren die dat nodig hebben. Samen met de regiogemeentes zorgen we voor opvang van huisdieren waarvoor niet (meer) wordt gezorgd. De nieuwbouw van het Dierentehuis Arnhem en omstreken zal in 2025 openen. Daarnaast zetten we ons in om de leefomgeving van dieren in de gemeente Arnhem verbeteren. Zo verbinden en versterken we de ecologische hoofdstructuur. Ook zetten we ecologisch maaibeheer en dynamische begrazing door kuddes in om de biodiversiteit in stand te houden of te verbeteren.
Gezonde leefomgeving
We willen dat onze inwoners en bezoekers in een gezonde, veilige leefomgeving kunnen wonen, leven, werken en recreëren. Daarom hebben we afgelopen jaar het plan Gezonde Leefomgeving opgesteld, wat we de komende jaren gaan uitvoeren. In dit plan staat hoe we de fysieke leefomgeving gaan verbeteren waarbij we de gezondheid van mens, dier en natuur beschermen tegen slechte luchtkwaliteit, geluidshinder, hittestress en vervuiling. Ook voeren we de maatregelen uit de Uitvoeringsagenda Dierenwelzijn uit.
Bereikbare stad
Arnhem groeit, er komen meer huizen, banen, bedrijven en Arnhemmers bij. Dat betekent ook meer verkeer. Om ons hier op voor te bereiden moeten we nu stappen zetten. Om ervoor te zorgen dat Arnhem bereikbaar, leefbaar en groen blijft. We reizen steeds meer te voet, fietsend of met het openbaar vervoer. Tegelijkertijd willen we als het nodig is ook nog met de auto van A naar B kunnen. En willen we graag leven in prettige wijken met ruimte voor ontmoeting, beweging en groen, met minder verkeersoverlast en minder auto’s op straat. Waarbij we oog hebben voor verkeersveiligheid. Onze ambities en plannen beschrijven we in het Duurzaam Mobiliteitsplan, dat nog door de raad moet worden vastgesteld.