Hoofdlijnen

Hoofdlijnen van beleid

We vinden het belangrijk dat iedere inwoner, ongeacht culturele achtergrond, levensbeschouwing, seksuele geaardheid, beperking en/of chronische ziekte, leeftijd en geslacht, mee kan doen en zich thuis voelt in Arnhem. De gemeente draagt daarbij actief uit dat samenleven in diversiteit niet kan zonder gemeenschappelijkheid, wederzijds vertrouwen en respect waarbij iedereen zichzelf kan zijn. We zetten in op bewustwording en activering in de eigen organisatie, de stad en in de wijken. Ook bestrijden we discriminatie en stimuleren we acceptatie op diverse gronden. Voor 2025 hebben we diverse acties gepland die aan deze doelen bijdragen. Zo willen we meer kennisateliers organiseren over bijvoorbeeld etnisch profileren of moslimdiscriminatie. Daarnaast ontwikkelen we samen met partners een aanpak tegen arbeidsmarktdiscriminatie, waarbij we extra aandacht besteden aan moslimvrouwen. Dit is van belang omdat uit recent onderzoek van de Radboud Universiteit, in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, blijkt dat discriminatie op de arbeidsmarkt een dagelijkse realiteit is voor veel moslimvrouwen, vooral zij die een hoofddoek dragen.
In 2025 bereiden we ook een bid voor met de partners voor Roze Zaterdag 2027 in Arnhem, en werken we aan de toegankelijkheid van onze stembureaus.

Gastvrije stad
Met alle onrust in de wereld wil Arnhem een gastvrije stad zijn. We vangen vluchtelingen en ontheemden van waar ook ter wereld ruimhartig op en realiseren duurzame en structurele opvang. Vluchtelingen (met en zonder papieren) en ontheemden bieden we perspectief. Nieuwkomers heten wij welkom. We helpen hen met wonen, werken, geld, opleidingen, sport en gezondheid zodat ze mee kunnen doen in onze Arnhemse samenleving. Daarnaast zetten we samen met externe partners in op het verkorten van de wachttijden voor statushouders en asielzoekers om ingeschreven te worden in de Basisregistratie Personen (BRP).

Cultuur(historie) verbindt
De waarde van kunst en cultuur voor onze samenleving is groot, Het brengt schoonheid, troost of vermaak. Tegelijkertijd is het meer: kunst, cultuur en creativiteit helpen bij het aangaan van complexe maatschappelijke vraagstukken zoals groeiende kansenongelijkheid en polarisatie. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen laten meedoen. Door het versterken van ons brede culturele aanbod, willen we de stad verder verlevendigen en mensen met elkaar verbinden. We zorgen dat talent zich kan ontwikkelen en koppelen het aan de Arnhemse opgaven. Ook geven we onze cultuurhistorie een prominente plek in de stad: mensen moeten het kunnen zien en beleven.

Inclusieve en duurzame evenementen

Evenementen in Arnhem moeten zo divers, inclusief, laagdrempelig en duurzaam mogelijk zijn. Om dat te bewerkstelligen stimuleren we organisatoren door bijvoorbeeld kennissessies te organiseren. Op termijn willen we organisatoren via de evenementenvergunning verplichten om te investeren in verduurzaming en toegankelijkheid. Voor de jaarwisseling van 2025-2026 maken we in lijn met de aangenomen raadsmotie budget vrij voor een derde vuurwerkshow. Ook reserveren we in lijn met het amendement 24A23 extra geld zodat er jaarlijks een Bridge to Liberation Experience plaats kan vinden bij de John Frostbrug.

 
Samenwerking binnen en buiten de stad
Wat we ook doen, we doen het voor onze inwoners, voor onze bedrijven en mensen die de stad bezoeken. Bij het verwezenlijken van onze ambities zoeken we dan ook zoveel mogelijk de samenwerking met inwoners, maatschappelijke instellingen, bedrijven en de regio Arnhem-Nijmegen. Daarnaast versterken we onder meer de grensoverschrijdende samenwerking in de Euregio Rijn-Waal.

Bereikbare gemeente
We willen een goed bereikbare gemeente zijn en streven naar een goede dienstverlening die bijdraagt aan het vertrouwen tussen inwoner en de gemeente. Daarbij hebben we oog voor de diversiteit van onze inwoners en hun behoeften. Daarom wordt gewerkt aan een visie op de dienstverlening van de gemeente Arnhem en zal in 2025 gestart worden met de uitvoering. We zetten in op zowel een gastvrij stadhuis als goede digitale dienstverlening, zodat Arnhemmers gemakkelijk en zoveel mogelijk op afstand kunnen regelen. De proef met een informatiebalie op Loket Zuid wordt structureel voortgezet.

Zeggenschap inwoners vergroten

Om de zeggenschap van inwoners verder te vergroten en de mogelijkheid te geven mee te praten en mee te beslissen over grote maatschappelijke kwesties, organiseren we deze raadsperiode ook twee burgerberaden. Het Burgerberaad is een representatieve groep willekeurig gelote inwoners die de gemeente adviseert. Nu het eerste burgerberaad over afval is afgerond, gaan we aan de slag met de voorbereiding van een burgerberaad over klimaat. We blijven werken met het vastgestelde Arnhems Stappenplan Participatie zodat ieder participatietraject die bij de gemeente Arnhem wordt gestart, op dezelfde werkwijze wordt opgezet. 

Tot slot
Deze Begroting 2025 heeft een duidelijke richting. Hoewel pijnlijke keuzes soms onoverkomelijk waren, schetst deze Begroting onze ambities, prioriteiten en de vertaling daarvan in maatregelen. Al deze inspanningen samen, brengen ons opnieuw een stap dichter bij ons doel van een duurzaam, groen, kansrijk en verbonden Arnhem.


Deze pagina is gebouwd op 11/19/2024 08:50:53 met de export van 11/19/2024 08:33:13