Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Het onderdeel water omvat onder meer beheer en onderhoud van afkoppelvoorzieningen (deze voorzieningen zorgen er voor dat regenwater niet in het riool terecht komt maar in de bodem zakt), ecozones, moerassen, sloten, paddenpoelen én oppervlaktewater(bodems) zoals de Immerlooplas, Nieuwehaven, Defensiehaven, haven van Coers, Rijnkade, Nieuwe kade en de dijkdoorbraakkolken. Ook het onderhoud aan civieltechnische water gerelateerde werken, zoals beekriolen, duikers, beschoeiingen en fonteinen hoort in deze categorie.
De ambitie is:

  • het watersysteem op orde brengen en houden;
  • met de (water)partners de water gerelateerde opgaven oplossen door zoveel mogelijk voor ruimtelijke

oplossingen te kiezen waarbij het water tegelijk een rol kan spelen in het vergroenen en verkoelen van de stad.

In de afgelopen periode is veel energie gestoken in het controleren en corrigeren van de bestaande beheergegevens van de duikers en beekriolen. De locatie, de ouderdom en de onderhoudstoestand van bijna alle duikers en beekriolen onder de hoofdstructuur zijn de afgelopen jaren in kaart gebracht. Daar waar nodig is inmiddels ook groot onderhoud uitgevoerd. Het beheer van de oppervlaktewater(bodems) wordt nu nog projectgewijs vormgegeven en wordt, na deze inhaalslag, omgevormd tot een systematische aanpak.

Aan de fontein op het Gele Rijdersplein (AKU) is geen groot onderhoud geprogrammeerd en gebudgetteerd in afwachting van de herinrichting van dit gebied, wat voorzien is in 2025.

Planning

Het voornemen was om in de periode 2022-2024 alle nog niet gebaggerde havens uit te baggeren.
Het baggeren van Onderlangs en de Praets wat op de planning stond heeft vertraging opgelopen. Er is nog discussie met de verhuurder en met de huurders van de ligplaatsen over de manier waarop hier invulling aan kan worden gegeven. De voorbereidingen voor de baggerwerkzaamheden in de Rosandepolder zijn opgestart en de werkzaamheden zijn gepland in 2025.
Het onderhoud van de waterbodems in de Nieuwe Haven, Rijnkade en Nieuwe Kade wordt de komende jaren uitgevoerd onder regie van het baggerbestek Neder-Rijn/Lek van Rijkswaterstaat. Komend voorjaar 2025 staan in Arnhem-Noord de baggerwerkzaamheden in de watergangen in woonwijk ’t Broek en in park Angerenstein op de planning. In Arnhem-Zuid de watergangen in Schuytgraaf.
Het benodigde onderhoud zoals hierboven omschreven wordt gefinancierd uit de hiervoor gereserveerde budgetten in de bestemmingsreserve groot onderhoud openbare ruimte.
Het structureel gereserveerde budget voor waterbodembeheer zal vanaf 2025 komen te vervallen.
We zullen  incidenteel budget moeten aanvragen op het moment dat er in de toekomst  nieuwe baggerwerkzaamhedennoodzakelijk zijn.

Er is in de begroting structureel minder budget gereserveerd voor onderhoud aan beschoeiingen
(dit zijn de rand-afwerkingen van watergangen). Minder onderhoud leidt tot een rommelig
beeld en op termijn mogelijk tot het in elkaar zakken van de oever van een watergang. Wat het effect
hiervan zal zijn hangt af van de locatie. In bossen en parken zal dit meestal niet tot problemen leiden.
Als door het wegvallen van een beschoeiing er onveilige situaties ontstaan (bv door het verzakken
van wegen of paden) dan zal er ingegrepen moeten worden. Hiervoor zullen dan incidenteel middelen
moeten worden vrijgemaakt.

We willen, zoals reeds aangegeven in de Perspectiefnota, ook bezuinigen op de energiekosten die gemoeid zijn met het stralen van de fonteinen. Deze zullen in 2025 in werking zijn op basis van een nog op te stellen plan, rekening houdend met deze bezuinigingsdoelstelling.

Deze pagina is gebouwd op 11/19/2024 08:50:53 met de export van 11/19/2024 08:33:13