Het groen is van grote waarde in onze stad. Verbetering van het leef- en woonklimaat vraagt vaak ook om het toevoegen van meer groen en/of om het kwalitatief verbeteren van bestaand groen. Hiervoor lopen verschillende initiatieven die toegelicht worden in het programma Wonen en Leefomgeving (S12, Radicaal vergroenen).
Voor het onderhoud van het wijkgroen zijn per wijk exploitatiebudgetten gereserveerd. De teams Leefomgeving hebben een adviserende rol bij de inzet van deze middelen.
Om het groen te kunnen beheren is het beleid over het groen vertaald naar beheertypen. Elk beheertype heeft haar eigen streefbeeld en bijpassende beheermaatregelen. De functie, het gebruik en de ecologische waarde bepalen het streefbeeld van een beheertype.
Helaas zijn we genoodzaakt om ook op het onderdeel groen enkele bezuinigingen door te voeren. We kiezen er hierbij voor om de directe woonomgeving zoveel mogelijk te ontzien en een extensivering van het onderhoud te combineren met het vergroten van de biodiversiteit. Op deze manier kunnen we onze ambitie om Arnhem verder te vergroenen overeind houden.
Wel betekent het dat de beplantingen buiten de directe woonomgeving minder intensief worden onderhouden en gazons minder vaak gemaaid worden. Buiten de directe woonomgeving (zoals langs wegen) worden versleten plantvakken niet direct vervangen. Dit zal een minder strak beeld opleveren maar tegelijkertijd biedt het ons kansen om de biodiversiteit te vergroten en meer ruimte te bieden aan natuurlijke ontwikkelingen,
Door het maken van gerichte keuzes willen we het negatieve effect hiervan zoveel mogelijk beperken. Juist in de Arnhem-Oost wijken willen we inzetten op het verbeteren van de leefomgeving en daarom stellen we voor deze wijken uit te sluiten van deze bezuinigingsmaatregel.
We monitoren de beeldkwaliteit (gebaseerd op basis van ongewenste kruidengroei en zwerfafval). De door de raad vastgestelde kaders zijn C-niveau voor de beeldkwaliteit in de wijken en A-niveau in de binnenstad en winkelcentra.
We monitoren ook de ecologische kwaliteit. Deze monitoring is enige jaren geleden voor het eerst uitgevoerd, een tweede ronde staat op de planning, zodat we een beeld kunnen schetsen van de waarde en ontwikkeling.
De technische kwaliteit van de beplanting (hoe goed is de beplanting) wordt op B-niveau bijgehouden.
Het aandeel ecologisch beheerd groen wordt steeds groter, hierdoor zal de natuurwaarde van het groen naar verwachting ook toenemen. Omdat de CROW normering op beeldkwaliteit nog niet is ingericht op natuurwaarden vinden we hier vaker een lagere beeldkwaliteit C-niveau terug. Wat in de traditionele technische wijze van beoordelen vaak als mindere kwaliteit wordt gezien, maar voor de beoogde ecologische doelstellingen juist wenselijk is (meer kruiden = meer biodiversiteit).
De gevolgen van de extreme droogte en zware piekbuien van de laatste jaren worden nu nog als calamiteit beschouwd. Dit kan een negatief effect hebben op de ontwikkeling van bomen en beplantingen. Bomen en beplantingen kunnen hier ook schade van ondervinden. De langetermijneffecten hiervan zullen de komende jaren verder duidelijk worden en mogelijk tot extra kosten leiden. Bij aanleg en renovatie van groen houden we hier al rekening mee en doen we aanpassingen in de groeiplaatsinrichting en het sortiment om deze klimaatbestendig te maken.
Een aantal invasieve exoten zoals de Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw komen ook in Arnhem voor, met name in het wijkgroen. We verminderen, uit bezuinigingsoverwegingen, het bestrijden van deze invasieve exoten. Het gevolg hiervan is dat de invasieve exoten, zoals de Japanse Duizendknoop en Reuzenberenklauw, moeilijker beteugeld kunnen worden. Dit heeft nadelige gevolgen voor de biodiversiteit en kan leiden tot schade aan wegen en kunstwerken. De resterende beschikbare middelen zullen daar worden ingezet waar dit het meeste nodig is. Ook blijven we bewonersinitiatieven ondersteunen die gericht zijn op het bestrijden van de exoten. Verder nemen we de bestrijding van de exoten zoveel mogelijk mee in het reguliere beheer.
Planning
Arnhem heeft veel ambities op het gebied van groen (zie programma Wonen en Leefomgeving S12, Radicaal vergroenen). Deze ambities zullen mede sturing geven aan de planning van het groenonderhoud. Naast het reguliere onderhoud staan de volgende projecten op de planning voor 2025:
- Vergroeningsprojecten in de wijken in het kader van de Wijkgroenagenda’s;
- Herstel beplantingen oostelijk deel Singels fase 2 (Janssingels t/m Lauwersgrachtpark)
- Groot onderhoud landgoed Sterrenberg;
- Investeringen in samenloopprojecten, met name in Arnhem Zuid;
- Voortzetten van het project aanplanten van extra heesters en struweelgroepen in de wijken in het kader van biodiversiteit en bestrijden hittestress. In 2025 met name in de wijk Schuytgraaf en Malburgen
- Verlaging inzet project exotenbestrijding,
- 2e ronde monitoring ecologische kwaliteit grazige vegetaties.