De basis met betrekking tot financiële administratie en processen, de advisering op financieel gebied en het inzicht in en de beheersing van risico’s is op orde. Vanuit deze solide uitgangspositie werken we aan opgaven en thema’s met lange(re) doorlooptijden. De belangrijkste zijn het versterken van onze planning & controlcyclus, interne sturing en verantwoording, en het beter en slimmer ontsluiten van financiële informatie.
Met betrekking tot de versterking van de planning & controlcyclus hebben we in de afgelopen periode een traject doorlopen met een raadswerkgroep. Met de hieruit voortvloeiende acties en verbetervoorstellen gaan we aan de slag. Deze begroting is het eerste product waarin de eerste resultaten in pilotvorm zichtbaar zijn. In de komende periode bouwen we dat uit naar de andere planning & controlproducten (tussentijdse rapportages en jaarstukken) en, bij positieve beoordeling van de pilot, naar de komende begrotingen
.
In de afgelopen periode zijn stappen gezet op het gebied van het efficiënter en effectiever ontsluiten van de financiële informatie, met name in de vorm van een monitor Financiën. De ambitie is deze uit te breiden naar een monitor Bedrijfsvoering door personeels-, communicatie-, informatie- en juridisch gerelateerde doelen en prestatie-indicatoren toe te voegen.
Met deze uitbreiding denken we een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het efficiënter inrichten en beter vastleggen van de interne cyclus van sturen en verantwoorden.
Auditing en risicomanagement
In de paragraaf Risicomanagement en weerstandsvermogen wordt ingegaan op het beleid voor risicomanagement, het risicoprofiel en de benodigde weerstandscapaciteit, de relatie met de financiële kengetallen en de belangrijkste risico's. De aanpak van risicomanagement is gebaseerd op de nota Risicomanagement en weerstandsvermogen, die in 2023 voor het laatst is geactualiseerd.
Net zoals in de afgelopen periode is een belangrijk aandachtspunt voor de komende tijd de gemeentelijke ambities op het terrein van binnenstedelijke gebiedsontwikkeling, het actieve grondbeleid dat dit vraagt en de complexe gebiedsexploitaties die zullen worden ingericht.
De inmiddels vastgestelde gebiedsvisies zijn voorzien van onafhankelijke risicoanalyses. Dit zijn momentopnames die in de komende jaren met regelmaat moeten worden geactualiseerd en, in geval van grote veranderingen, moeten worden vertaald naar aanpassingen in beheersmaatregelen en, zo nodig, financiële kaders.
Artikel 213a onderzoeken
In de Gemeentewet is in art. 213a vastgelegd dat gemeenten onderzoeken doen naar de doeltreffendheid en doelmatigheid en hierover de raad informeren. In de financiële verordening (februari 2023) zijn de afspraken hierover vastgesteld. Het college zal in 2025 minimaal één onderzoek uitvoeren dat gekwalificeerd kan worden als 213a en de raad hierover informeren. Onderwerpen waarop het college in 2025 onderzoeken voor ogen heeft, zijn:
- de regiefunctie van de gemeente;
- de bejegening van subsidieontvangers.