Meer Arnhemmers wonen langer zelfstandig thuis, doen mee, ondersteunen elkaar en hebben gelijke kansen op persoonlijke ontwikkeling

We verbeteren de integrale netwerksamenwerking met een overzichtelijk aantal aanbieders

We verbeteren de integrale netwerksamenwerking met een overzichtelijk aantal aanbieders

  • We starten met het inrichten van Wijknetwerken Zorg & Welzijn. Met name bij de zorgvorm begeleiding is er een onoverzichtelijk aantal gecontracteerde zorgaanbieders (ruim 250), die vaak sterk gericht zijn op de eigen begeleidingstrajecten. Deze huidige versnippering van begeleiding over veel verschillende zorgaanbieders wordt teruggebracht door een sterk netwerk per wijk te organiseren waarin hulpverleners elkaar kennen en intensiever met elkaar samenwerken rondom inwoners. Dit bevordert collectieve en integrale oplossingen voor inwoners en zorgt er voor dat beter gebruik wordt gemaakt van algemene voorzieningen en sociale netwerken in de wijk, zodat de begeleiding effectiever wordt. In deze wijknetwerken Zorg & Welzijn werkt een overzichtelijk aantal zorgaanbieders, welzijnspartijen en sociaal wijkteam nauw samen. In 2025 ligt er een Uitvoeringsplan om dit te realiseren en zijn in twee wijken deze netwerken operationeel.
  • We zetten per 1 januari 2025 een regionale preventie-infrastructuur in de regio Centraal Gelderland op, die is gebaseerd op de vijf ketenaanpakken. De vijf ketenaanpakken zijn van het Gezond Leven en Actief Akkoord (GALA): 1.Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI); 2. Aanpak overgewicht en obesitas bij kinderen; 3. Valpreventie bij ouderen; 4. Welzijn op recept en 5. Kansrijke start. De betrokkenheid van partijen kan per ketenaanpak anders zijn, maar hoofdzakelijk 0e, 1e, 2e lijn en de zorgverzekeraar. Een infrastructuur om in beginsel professionals te ondersteunen door versterking, verbinding en herijking van bestaande interventies, lokaal en regionaal. Hiermee beogen we meer kwetsbare inwoners te bereiken met effectieve interventies.
  • We richten een mentaal gezondheidsnetwerk met 0e, 1e en 2e lijn en de zorgverzekeraar in de regio Centraal Gelderland in op basis van een gezamenlijke visie op positieve gezondheid en herstelondersteunende ondersteuning. Laagdrempelige steunpunten en herstelgericht aanbod voor inwoners met psychiatrische aandoeningen vormen een belangrijk onderdeel. In Arnhem bestaan verschillende vormen van laagdrempelig preventief en GGZ aanbod in de wijken die bijdragen aan de mentale gezondheid van alle Arnhemmers. Daarnaast werken we met GGZ-partijen, huisartsen en zorgverzekeraar aan de aanvraag snelle toets ten behoeve van de transformatiemiddelen IZA. Landelijk is circa 3 miljard euro beschikbaar gesteld in de vorm van transformatiemiddelen om de zorg toegankelijk en van goede kwaliteit te krijgen en te houden.
  • Per 1 juli 2024 voeren we de consultatiefunctie GGZ voor sociaal domein in de regio Centraal Gelderland in. Deze functie maakt het voor het wijkteam mogelijk om specialistische GGZ-aanbieders te consulteren. Daarmee is dit een bijdrage om de juiste zorg, ondersteuning en begeleiding te bieden aan inwoners. Daar waar mogelijk wordt hierdoor zwaardere zorg voorkomen.
  • Ook blijven we gezinnen ondersteunen waar meerdere problemen bestaan vanuit de doorbraakmethode. Gespecialiseerde wijkcoaches werken met deze methode. Deze methode houdt in dat we de problemen in samenhang benaderen en tot integrale oplossingen komen waar alle gezinsleden mee worden geholpen. Tevens gaan we bij deze methode de samenwerking met Werk en Inkomen intensiveren.  
  • Voor jeugdigen en volwassenen die vanuit een zorginstelling uitstromen en zelfstandig gaan wonen, moeten voldoende, passende en betaalbare woningen beschikbaar zijn. Om dit te bereiken leggen we verbinding met andere programma's en werken we samen om voor verschillende doelgroepen zelfstandige woonruimte te realiseren.
  • We geven uitvoering aan het Interventieplan onbegrepen gedrag. Het plan is om vanuit de verschillende disciplines te komen tot aanvullende interventies binnen de aanpak voor personen met onbegrepen gedrag. Op dit moment worden er meer preventieve interventies in enkele wijken gedaan, bijvoorbeeld de Wijk-GGD. Per 1 oktober 2023 zijn we met een pilot gestart in de Arnhem-Oost wijken en Arnhem-Centrum, waarbij een professional van VGGM binnen 48 uur na zorgmelding op (huis)bezoek gaat bij de persoon met verward gedrag waar een zorgmelding over binnen is gekomen. VGGM kijkt met neutrale blik en maakt een inschatting van psychisch welzijn, lichamelijke gezondheid en leefsituatie in de woning en bepaalt vervolgens in overleg met de inwoner welke vervolgstappen passend zijn. Ook is er een kenniswerkplaats onbegrepen gedrag opgestart in o.a. Arnhem (wijken: Centrum, Spijkerkwartier, het Broek) waarin praktijkgericht onderzoek gedaan wordt naar onbegrepen gedrag en de aanpak. Daarnaast worden er gesprekken gevoerd met zorg en veiligheid partijen voor een 24/7 interventieteam. Inmiddels worden politiemeldingen over personen met verward gedrag doorgezet naar het sociaal domein. Er zijn inmiddels afspraken met politie, VGGM, Sociale wijkteams, OZO-coördinatoren en diverse zorgaanbieders. Daarnaast is sinds 2024 een breed bemoeizorgteam operationeel. Zo borgen we de bemoeizorg, die aanvullend is ingezet als preventief instrument, op de al bestaande bemoeizorg (voor dreigend dak- en thuislozen).
  • We pakken zorggerelateerde overlast in de stad adequaat aan. Er is een meldpunt woonoverlast, waar inwoners (ook zorggerelateerde) woonoverlast kunnen melden. We blijven, mede op basis van deze meldingen, in gesprek met zorgaanbieders over het treffen van maatregelen om woonoverlast door hun bewoners te beperken. Indien nodig nemen we ook maatregelen via de toewijzing, de inkoop en contractering. We werken hierbij samen met het Zorgkantoor en de Dienst Justitiële Inrichtingen wat betreft de door hun gecontracteerde zorgaanbieders, als het gaat om langdurige zorg (Wet langdurige zorg), respectievelijk forensische zorg (Wet forensische zorg). Intern werken we binnen de aanpak woonoverlast samen met de teams Leefomgeving en het programma Veiligheid.
Deze pagina is gebouwd op 10/22/2024 14:08:04 met de export van 10/08/2024 14:50:32