Meer Arnhemmers wonen langer zelfstandig thuis, doen mee, ondersteunen elkaar en hebben gelijke kansen op persoonlijke ontwikkeling

We stimuleren en faciliteren dat voldoende zorg en ondersteuning beschikbaar is voor de meest kwetsbare inwoners

We stimuleren en faciliteren dat voldoende zorg en ondersteuning beschikbaar is voor de meest kwetsbare inwoners

  • Binnen de huishoudelijke ondersteuning ervaren wij als gemeente de gevolgen van personeelstekorten en vergrijzing. Om te zorgen dat de huishoudelijke ondersteuning beschikbaar blijft voor inwoners, heeft de raad op 29 mei 2024 ervoor gekozen om over te stappen van de Algemene Voorziening Huishoudelijke Ondersteuning (AVHO) naar maatwerkvoorzieningen. Deze overstap maakt dat we gerichter kunnen toewijzen, waarmee we de schaarse hulp efficiënter en rechtvaardiger kunnen verdelen over de meest kwetsbare inwoners. Om deze beweging in gang te zetten zal het Sociale Wijkteam aanvullend incidentele beoordelingen uitvoeren; gericht op de huidige AVHO-gebruikers die een aanvraag doen richting een maatwerkvoorziening. Uitvoering van deze overstap start op 1 oktober 2024 en zal doorlopen in 2025 . Als gevolg van deze overstap zal het aantal structurele toewijzingen toenemen. Deze structurele toewijzingen zijn onderdeel van de reguliere opdracht en hiervoor wordt in lijn met het aangenomen raadsvoorstel structureel budget toegevoegd aan de stichting Sociale Wijkteams.
  • Daarnaast zijn we van plan om in 2025 een pilot 'innovatieve facilitaire middelen' binnen de huishoudelijke ondersteuning te starten in samenwerking met een zorgaanbieder. Het doel van de pilot is om te onderzoeken hoe deze middelen kunnen bijdragen aan de werklastverlichting en wachtlijstaanpak van de huishoudelijke ondersteuning. Dit vereist een eenmalige investering en zal vanuit de bestaande middelen gefinancierd worden.
  • In het leerlingenvervoer zien we mogelijkheden om tot verbeteringen te komen. Op basis hiervan zijn er acht kortetermijnmaatregelen uitgewerkt. Het doel van deze maatregelen is om te zorgen voor passend leerlingenvervoer. Ten aanzien van deze maatregelen is er veelvuldig contact geweest met verschillende partijen, zoals Bijzonder in Arnhem. Ook heeft de Adviesraad op het plan gereageerd. De voortgang van de maatregelen zal nauwlettend worden gemonitord en de Raad zal na de start van het nieuwe schooljaar (2025-2026) schriftelijk op de hoogte worden gesteld van de voortgang. Daarnaast geven we uitvoering aan de toezegging om het verschil in de wijze van toewijzing tussen Arnhem en Nijmegen inzichtelijk te maken.
  • We gaan meer groepsgewijze ondersteuning en begeleiding inzetten in plaats van individuele begeleiding, waar dit passend is. Dit draagt ook bij aan het verminderen van de personeelstekorten, omdat er dan geen 1 op 1 begeleiding nodig is, maar een begeleider meer inwoners tegelijkertijd kan begeleiden. Bovendien kunnen inwoners dan van elkaar leren hoe om te gaan met bepaalde problemen en ervaren dat zij hierin niet alleen staan. Deze maatregel is ook opgenomen in de eerder aangenomen Perspectiefnota 2025-2028.
  • Om deze beweging op gang te krijgen zal dit vanuit gemeente/ sociale wijkteams actief gestimuleerd moeten worden richting aanbieders en in de regionale inkoop zullen financiële prikkels ingericht moeten worden zodat zorgaanbieders dit daadwerkelijk gaan doen. Via pilots met zorgaanbieders en in samenwerking met de regionale inkooporganisatie bereiden we dit voor.
Deze pagina is gebouwd op 11/19/2024 08:50:53 met de export van 11/19/2024 08:33:13